Klubbholmen Björnö

DSC_0029

Björnö är klubbens gemensamma sommarparadis ca 8nm från Skansholmen och S/V om Oaxen, där träffas många, både medlemmar och gästande båtfamiljer .

Klubben disponerar barnvänligt bad samt storstuga att ha samkväm i vid dåligt väder, vidare finns en lillstuga med ett rum med eldningsmöjlighet vid fuktigt väder, i lillstugan finns våningssängar plus en extra gästsäng samt kokplats med gasolspis och gasolkylskåp dock inget färskvatten.

Kräftköret

I lördags körde vi Kräftköret på fjärden utanför klubben. Vinden var god med byar på uppemot 8 m/s. Det var lite knepigt då vinden vred mellan nord och väst. Team Flax tog hem det genom att de lyckades med bedriften att köra på insidan av Axvik med endast två slag. Alla andra körde Axviks utsida då det såg omöjligt ut att köra i Flax spår. På andra plats kom Håkan och Sofie som med perfekt spinnaker sättning fixade att köra halvvind, nästan ända ner till märket, med spinnaker uppe. Trea blev Jon och Dag med familjer, att köra utan medvindssegel och gennaker var en vinnade taktik.

1 Tobias Gustavsson Express
2 Håhan Ros W30/Kompromiss partial
3 Jon Granstedt Dufour 40 HR
4 Mikael Ruda X-512
5 Petra Evertsson Omega 36
6 Hans Hoffman Bavaria 35 CR
7 Kerstin Karlsson Scanmar 31
DNC Claes Hellberg First 36.7

 

 KK2021560

Efter racet blev det sedvanlig kräftskiva på fantastiska Björnö

KK20212

Öppning Björnö

Vill tacka alla som var med vid årets öppning av Björnö.

Denna gång fick vi återigen alla nödvändiga sysslor utförda.

Flytbryggan lades på plats och vi passade på att bygga om infästning mellan fasta bryggan och flytbryggan.

Stugorna och toaletterna städades ur och piffades till och alla husen fick nya flaggor eftersom de gamla blivit till trasor. Samtliga tak sopades av och ränsades från grenar och mylla.
Äntligen fick vi också upp den nya flaggstången som varit liggande några år, nytt fäste inborrat och förankrat.

Storstugan fick lite extra omsorg då vi haft ett vindfälle som lämnat skador på ena gavelns vindskivor, detta är nu åtgärdat.

All gammal rutten otjänlig ved som legat och skräpat runt storstugan transporterade också ner till stranden och eldades upp, så nu är det snyggt och prydligt. Vi hann även med att städa upp kring stranden.

Bastun har nu mera ett nytt bastuaggregat installerat . Det gamla hade totalt rostat sönder, antagligen på grund av att man slängt sjövatten på aggregatet.

VIKTIGT att vi endast använder färskvatten på aggregatet för att öka livslängden.

Tycker att det gjorts en fantastisk arbetsinsats och att vi kan anse Björnö öppnat för säsongen.

Om det är någon som upplever några brister eller om det är något vi missat, tveka inte att slå en signal.

Återigen stort tack till alla som deltagit i årets öppning av Björnö. /Uffe

Hamnfogde Björnö / Ulf Bohman 0708-20 28 99

Vice Hamnfogde Björnö / Thomas Palmqvist 070-552 06 47

/Uffe

dIMG 8357eIMG 8376IMG 20210522 105247IMG 20210522 111425IMG 20210522 111654IMG 20210522 112202

Arbetsdag på Björnö

Nu är det dags för vårens arbetsdag på Björnö. Lördag 22/5

I år har vi klarat oss ganska bra från grisarna som inte bökat upp så mycket denna gång. det har däremot blivit några vindfällen och ett av träden har ramlat mot storstugan Utöver den vanliga vårbestyren med flytta av flytbrygga och städning av strand , stugor och toaletter behöver vi byta stormskadade vindskivor på storstugan. även komplettera bryggan med bättre förtöjningsöglor, montera nya flaggstången. vi planerar även att göra ett ryck med all ved. Tanken är att vi hyr ett elverk kraftigt nog att driva den nya vedklyven. Gammal och rutten ved transporterar vi ner till stranden för eldning. Detta är några av sakerna vi behöver göra så alla är välkomna /Uffe

DSCN0213

 

Öppning av Björnö

Öppning av Björnö i dagarna tre

Vill tacka alla som var med vid öppning av Björnö.

Denna gång spreds arbetet ut över flera dagar. Redan på torsdagen gjordes arbeten med att få både brygga och bastuflotte på plats. På fredagen arbetades det med att återställa den förödelse som grisarna åstadkommit. Detta år var det nog värre än vanligt då hela gräsmattan och i princip alla öppna ytor i området var helt uppbökade. Lördagen ägnades bla åt urstädning av husen, mindre reparationer av bryggor och staket. 

Efter att några kullfallna träd sågats upp gick vedklyven varm och det blev ordning vedförrådet. Ruttet trä och gammal bråte eldades upp.

Arbetet har gått otroligt smidigt, stort engagemang och många egna initiativ av medlemmar som vet vad ön behöver.

På det hela taget tycker jag det gjorts en fantastisk arbetsinsats och jag tycker vi kan anse Björnö öppnat för säsongen

Om det är någon som upplever några brister eller om det är något vi missat, tveka inte att slå en signal.

Återigen stort tack till alla som deltagit i årets öppning av Björnö.  /Uffe

Hamnfogde Björnö / Ulf Bohman  0708-20 28 99

Vice Hamnfogde Björnö / Thomas Palmqvist  070-552 06 47

2 Bastu3 Bryggan4 Gräsmattan4 vedskjulet1 Stranden6 Flaggan

Arbetsdag Björnö

Arbetsdag BjörnöMissade du arbetsdagen i lördags? Eller längtar du redan efter mer? På lördag 28 september finns ett gyllene tillfälle att njuta av en sista helg på klubbholmen innan båtarna skall upp på land. Vi ses på Björnö från kl. 10.00. Vi fixar och gör i ordning inför vintern. Bastun och flytbryggan skall in, latrinhinkarna skall bytas, vi fyller på med ved och klipper gräset.

Björnö

Ny klubbmästare

Till slut så blev den av, årets upplaga av Kräftköret. På pappret några dagar innan var vi 8 stycken båtar men av olika anledningar blev vi 5 stycken på startlinjen. Vindskiftet kom precis innan start och vi kunde starta på en syd 4 (7). Första platsen knep Håkan Ros, med sin W30 Kompromiss, redan innan första rundningen och sen höll han den hela vägen i mål. Det blev däremot en riktig fajt om andra, tredje och fjärde platsen. Det blev slagduell ända fram till mållinjen.

Resultat:

1. Håkan Ros

2. Dag Klingborg + Jon Granstedt

3. Micke och Maria Ruda

4. Micke Jakobsson + Petra Evertsson

5. Kerstin Karlsson

Som traditionen bjuder var det kräftskiva efter målgång. Björnö bjöd på sitt allra bästa sommarväder. Vilken kväll !!!

IMG 20190824 173811957 HDRIMG 20190824 173824782 HDRIMG 4427

Kräftköret 2019

Lördag 24/8 kör vi Kräftköret på Björnö. Detta är en ganska kort och enkel kappsegling som passar alla som seglar. Banan är okomlicerad och tävlingen är inte så lång. Vi tillämpar jaktstart, vilket innebär att ditt SRS tal ger dig en starttid. Den som kommer först över målinjen vinner. Första start är kl 14:00 och banan är preliminärt: Start Björnö, runda grön prick vid Jeppeskär (NO Regarn), runda grön prick Stenskär (NO Björnö), runda grön prick vid Jeppeskär (NO Regarn), målgång vid Björnö mellan bryggnock och boj. Banans längd är 11,3 NM och därför borde seglingstiden bli ca 2 timmar. Skepparmöte k 12:00. Om du kommer direkt kan vi ta skepparmötet på telefon. Viktigt att tala om att ni kommer så vi kan plocka in er båt i startlistan med rätt SRS.

Efter tävlingarna blir det kräftskiva på bryggan !!!

Detta är ett evanemang för alla klubbmedlemmar oavsett om du har segelbåt eller motorbåt !!!

Får vi problemet med nordliga vindar kommer vi ändå försöka genomföra kappseglingarna på Björnö och sedan söka oss till en hamn som har lä, t.ex Arkholmarna. Blir det ihållande regn eller storm ställer vi självklart in, men med tanke på hur våra vänner på SMHI ständigt har fel angående vind och regn, blir det i så fall ett mycket sent beslut.

Festkomitén har traditionsenligt ett lotteri i samband med kräftskivan. Till den söker de priser. Ta med dig eller lämna i klubbhuset.

Alla är Välkomna !!!

IMG 4540

Kräftköret flyttas !!!

Det var tänkt att vi skulle köra Kräftköret kommande helg. Flera faktorer gör att vi flyttar detta en eller två helger framåt. Skälen är följande: det blir troligen regn, det finns i dagsläget endast en segelbåt som kan och, det tyngsta argumentet, festkomiténs båt är trasig. Under veckan kommer vi ringa runt och ragga potentiella deltagare till den fantastiska klubbtävlingen. 17/8 eller 24/8 är det som gäller. Vi återkommer med vilket det blir !!!

Vill du veta vad det handlar om ? 2010 gjorde vi en film om Kräftköret. https://youtu.be/DdDLsXo0vJI

Arbeten Björnö

På Björnö finns alltid arbeten att göra för den som är jobbasugen. Efter överenskommelse med hamnfogde får detta räknas av från arbetsplikten. Kontakta hamnfogde om vad som är aktuellt för stunden. Telefon till hamnfogde 070-820 28 99

Boman

Hamnfogdar Björnö

Hamnfogde: Ulf Bohman 070-820 28 99

Boman

Vice Hamngode: Thomas Palmqvist 070-552 06 47

Palmqvist