Hamnen

IMG_2335

Välkommen till Oaxens Båtklubb.

Skanssundet är beläget vid den nordöstra delen av anrika och vacka Mörkö. VI bor granne med Skansholmens marina, camping och sjökrog. Detta innebär att vi i princip har alla faciliteter som kan behövas på ett par båtlängders avstånd.

I Skanssundet finns bla en båtuthyrning och en vanlig syn när strömmingen går till är småbåtar med pimplare från när och fjärran.

Man kan tycka att det är märkligt att en båtklubb som liggen i Skanssundet heter Oaxens båtklubb. Detta beror på att Oaxens båtklubb flyttade till Skanssundet för ett antal år sedan. Läs mer om detta på sidan Historik.


Läs mer om Mörkö.

Läs mer om Hörningsholm.

Läs mer om Skanssundsleden.

Skansholmens Marina och Sjökrog.

Bygget av rampen

Arbetena med rampen har påbörjats.

IMG 20210905 163743

x g9leeA 1gDYsOSP8

IMG 20210905 163456

IMG 20210905 163700

Bygget av ramp

Grävare

Nu drar vi igång arbetet med rampen! 

I början av september drar vi igång arbetet med rampen. Ambitionen är att den ska bli färdig inom en månad så att vi kan ha upptagning helgen 9-10 oktober. Vi får dock vara ödmjuka inför att arbetet sker med ideella krafter och att komplikationer kan tillkomma under arbetets gång. Det kan därför bli aktuellt att skjuta fram upptagningen. Mer information kring detta kommer i så fall.  

Först kommer en grävmaskin och därefter en mobilkran som ska lyfta plattorna på plats. För att minimera grumling kommer en slitsskärm placeras i vattnet från Y-bommen vid mastkranen till flytbryggan. Det betyder att mastkranen inte kommer att kunna användas så länge arbetena pågår. Segeljollarna behöver flyttas och tänk på att inte parkera i närheten av arbetsområdet. Plats behövs för schaktmassor och arbetsmaskiner.  

Som ni har sett på Boappa finns möjlighet att utföra arbetsplikt inom ramen för projektet. Hör av er till hamnfogdarna för mer information.  

Sjösättning

På lördag kl 07:00 är det dags att lyfta i våra båtar i sjön igen. Sjösättningslistan finns under dokument på Boappa. Det framgår i listan vilka som måste vara där 07:00 och vilka som kan komma 09:00. Viktigt att vi kommer i tid, har förberett våra båtar med tampar och provstartat motorerna. Innan du går i sjön ska Jon fått se ditt försäkringsbevis. Antingen ta med till sjösättningen eller helst maila till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.. Klubben kommer bjuda på lättare förtäring men det är fortfarande Corona restriktioner som gäller. Tänk på att hålla avstånd och inte trängas ! Tillsammans gör vi detta till en trevlig och säker sjösättning.

DSC 3183c1

Vinterhamn

För första gången på många år har vi fått is i hamnen. I helgen utfördes arbeten för att hålla isfritt runt fasta bryggan. Just nu känns sommaren avlägsen.

VH1VH2VH4VH5VH3

Information

Hoppas ni alla har haft en fin jul- nyårs- och trettonhelg!

 

Klubben väntar fortfarande på nödvändiga tillstånd för att kunna börja med rampen. Rampen är ett prioriterat projekt för att få ned krankostnaderna ytterligare. Det är svårt att bedöma hur mycket den kommer att kosta och styrelsen har därför valt att inte köra andra kostnadsdrivande projekt (såsom ny klubbstuga) parallellt.

Pågående pandemi medför att vi inte kommer att kunna hålla årsmötet i februari på vanligt sätt. Istället kommer årsmötet hållas via Teams. Om ni har bytt mailadress uppmanas ni maila den till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. så kallelsen till årsmötet blir rätt. Närmare information om årsmötet kommer.

Vinterhamn

// Styrelsen

Upptagningsordning

Här finns dokument att ladda ner digitalt för den som önskar. Listor finns annars i hamnen imorgon.

 

Dokument
Download this file (1601623273865-hamnplan-placering-radier-2020.pdf)Ritning[ ]297 kB
Download this file (1601623273868-lyft-vinter-sorterad-2020.pdf)Upptagningsordning[ ]133 kB

Vattenbrist

Då ännu en snöfri vinter drabbat oss är det numera vattenbrist på Mörkö. Det vatten vi har på båtklubben är samma vatten som försörjer Hörnngsholm och Skansholmens Marina. Då bedömningen är att vattnet inte kommer räcka under säsongen har godsförvaltningen ålagt båtklubben ransonering av vatten.

Inga båtar får tvättas med dricksvatten !!

Vatten används enbart till att fylla färskvattentankar.

droppe

 

// Hamnfogdarna

Båttoatömmning

OBK-nyckeln fungerar nu till tömningspumpen

Den med Skansholmens Marina gemensamtägda och -skötta båttoatömningspumpen har nu fått ett tillskott; en blå burk med ett lås där OBK-nyckeln låser upp pumpen för användning. Så här fungerar det:
1) Starta pumpen: Sätt i nyckeln i låset, vrid till ”ON”, tryck på grön knapp.
2) Stoppa pumpen: Tryck på röd knapp, vrid nyckeln till ”OFF”, vrid nyckeln till ”kl. 12” och ta ut den.

NOTERA: det går alldeles utmärkt att från läge ”ON” vrida till läge ”kl. 12” och ta ut nyckeln, men då är INTE pumpens elektronik låst. Rätt nyckelhantering för avstängning är alltså precis det som står in punkt 2 ovan.

Vid vridning av nyckeln i cylindern kommer Du notera att det känns lite ’sladdrigt’ eftersom cylindern saknar en tydlig markering för ändlägena resp. ”kl.12” positionen.

Om Du är det minsta osäker på hur pumpen fungerar, slå mig en signal på 070-542 2832 så visar jag gärna hanteringen vid ett tillfälle som passar oss båda.
/Henric Endoff

1590691980783 DSC 3627

Fakta - Hamnen

Hamnen ligger på den västra sidan av Skansholmen. Vi har plats för ca 55 båtar, både vid brygga och på land, under vintern. På klubben finns ingen fast kran utan vi sjösätter med mobilkran på fasta datum både vår och höst. Inga båtar får ligga i vår hamn efter upptagningen enligt gällande avtal med markägaren. Vad det gäller upptagning har vi en maxgräns på 12 ton.

 

Hamnfogde: Jonny Särås

Vice Hamfogde: Claes Hallkvist

Arbeten Hamnen

Arbetsuppgifter Hamnen

Det finns alltid arbetsuppgifter att göra. Vill du göra rätt för dig och arbeta av din arbetsplikt ? Kontakta hamnfogdarna !

Kontakta Jonny 076-1090303 eller Claes 070-615 03 98