Att måla, eller inte måla

Mikael Jakobsson
2017-09-07

Att vara båtburen och kunna njuta av naturen i skärgården är ett privilegium som förpliktar. När vi en varm sommardag lägger till vid en klippa i någon grund vik så är vi gäster i havets barnkammare, och allt som vi lämnar efter oss på platsen är främmande och ofta skadligt för dem som lever där. Det gäller inte minst den giftiga färgen som vi målar båtskrovet med. Allt fler båtägare inser detta och väljer därför att hålla båten ren utan giftig färg.
Vissa giftiga bottenfärger är fortfarande tillåtna på båtar som har hemmahamn på ostkusten, men listan krymper gradvis och i framtiden kan vi förvänta oss ett förbud mot biocidfärger i Östersjön precis som i Mälaren.
I takt med att fler båtägare väljer bort den giftiga färgen så utvecklas också nya metoder för att hålla skrovet rent. Det kan vara skrovdukar, ultraljud, bottentvätt på land eller i vatten – det kommer hela tiden nya metoder, och genom att testa och byta erfarenheter med varandra kan var och en hitta en lösning som passar.
Hör av dig till Josefin om du har tips, råd och erfarenheter att dela med dig av! Här på hemsidan kommer vi att publicera nya idéer och rön allt eftersom vi bygger bättre kunskap om giftfritt båtliv.
Du visste väl att det finns båtbottentvättar i Södertälje, Trosa och Nynäshamn?

Södertälje
Trosa
Nynäshamn

Karta över fler båtbottentvättar: https://batmiljo.se/havstulpanvarningen-2/hitta-karta/

miljotop