Hamnen

IMG_2335

Välkommen till Oaxens Båtklubb.

Skanssundet är beläget vid den nordöstra delen av anrika och vacka Mörkö. VI bor granne med Skansholmens marina, camping och sjökrog. Detta innebär att vi i princip har alla faciliteter som kan behövas på ett par båtlängders avstånd.

I Skanssundet finns bla en båtuthyrning och en vanlig syn när strömmingen går till är småbåtar med pimplare från när och fjärran.

Man kan tycka att det är märkligt att en båtklubb som liggen i Skanssundet heter Oaxens båtklubb. Detta beror på att Oaxens båtklubb flyttade till Skanssundet för ett antal år sedan. Läs mer om detta på sidan Historik.


Läs mer om Mörkö.

Läs mer om Hörningsholm.

Läs mer om Skanssundsleden.

Skansholmens Marina och Sjökrog.

Kräftköret

I lördags körde vi klubbmästerskapet i segling. Första gången vi skulle köra detta var för 14 dagar sedan men då blåste det 14m/s och var varning för åska. Nu blev det motsatsen 1(3)m/s. Laura Tupparainen med sin fina Dufour gjorde den absolut bästa starten och ledde från start till mål. Nytt för i år var den speciella Bavariaklassen som Hasse Hoffman tog hem. Grattis till alla vinnarna !!! Och kul att vi var sex deltagande besättningar !!!

 

 1:a  Laura Tupparainen  Dufour 385
 2:a  Mikael Jakobsson  Omega 36
 3:e  Claes Hellberg  First 36.7
 4:e  Jon Granstedt  Dufour 40HR
 5:e  Mikael Ruda  X-512
 6:e  Hasse Hoffman  Bavaria 35CR (1:a i Bavaria klassen)

 1570

IMG 3515IMG 3514

Ny brygga vid rampen

unnamed 9

 

– Man kommer sova gott sen, säger Lasse Kingelin. 

Han rullar ut skottkärran med betong och skyfflar upp massan i hinkar. Efter fem timmars jobb och ungefär 60 säckar betong går det lugnt att konstatera att gymkort är överflödigt. Lördagens arbetsdag vid Skanssundet bjöd på ett rejält träningspass för de tiotal klubbmedlemmar som samlats där.

Men 60 säckar betong blandas inte och flyttas för skojs skull. Ett nytt fundament till klubbens brygga påbörjades. Bryggan ska löpa jämsides med den nya rampen. Den som minns fjolårets upptagning, och de meterlånga reglar som användes för att styra båtarna då, inser också att upptagning och sjösättning blir betydligt lättare i framtiden.

Grova pvc-rör träddes över de redan befintliga järnrören, som i sin tur är monterade på rampens fundament. Järnrören fungerar nu som armering till de nya gjutna stolparna.


brygga1brygga2

 

Arbetet flöt på bra. Att det var svårt att få gjutformarna täta mot sjöbotten ställde däremot till det en del, något som gjorde att arbetet fortsatte på söndagen. Även mängden betong fick skrivas upp och slutade på runt 80 säckar. Men nu är alltså fundamentet till bryggan klart, och ett flertal klubbmedlemmar snäppet starkare på köpet.

Planen är att den nya bryggan, när den är färdig, kommer löpa bredvid de fyra yttersta rören vid rampen. Den gamla bryggan, där mastkranen stod, kommer i sin tur rivas under valborgshelgen, då arbetet fortsätter.

– På lördag får vi se hur vi fortsätter, då börjar vi riva befintliga bryggan och bygger en ny konstruktion, säger Mikael Jakobsson. 

Och så frågan som är på alla seglares läppar, mastkranen då? Ja den ska förstås upp. Placering blir längs med rampen på den nya bryggan. När allt blir färdigt är däremot inte helt klart, utan beror på faktorer som mängden frivillig arbetskraft och maskiner som går att låna in. 

 

Text. Jesper Hagel


PS. Undertecknad har blivit ombedd att skriva några texter till hemsidan. Vad tycker du jag borde skriva om? En aktivitet, ett roligt projekt eller bara ett smultronställe i skärgården du vill tipsa andra om? Hör av dig till mig på Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den..

 

 

Upptagning

För mer än 10 år sedan startade dåvarande styrelse ett projekt fär att hitta ett upptagningssystem där vi kunde ta upp båtar i egen regi. Nu är vi där !!! Till helgen 9-10 oktober kommer vi ta upp alla båtar på vår nya fina ramp. Det behöver gå långsamt utan stress då detta är nytt för alla inblandade. Därför tar vi upp hälften av båtarna på lördag och andra hälften på söndag. Du hittar upptagningslistan längre ner i denna artikel. I söndags provkördes rampen och så två båtar är redan på land.

 

Vi träffas kl 09:00 och alla är kvar tills alla båtar i gruppen är uppe. Vi hjälper varandra och väntar med att vinterkonservera egna båten tills alla är uppe. 

 

Det kommer finnas lättare förtäring under båda dagarna.

Du ska ha betalat fakturan för upptagningsavgiften innan lyft.

Du ska ha mailat giltligt försäkringsbesked till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. innan lyft. Det är din egen försäkring som täcker eventuella skador vid lyftet.

 

Egenligen skulle vi haft blåsorketser och kungen på plats för att klippa band innan vi inviger rampen. Tyvärr hade han annat för sig denna helgen så alla vi som inte har jobbat med att bygga ramp får rikta oss till dem som gjort det och säga "Tack så mycket. Bra jobbat".

Kentas båt

Dokument
Download this file (Hamnplan 2021-A.pdf)Hamnplan 2021-A.pdf[ ]252 kB
Download this file (Upptagning hösten 2021.pdf)Upptagning hösten 2021.pdf[ ]60 kB

Bygget av rampen

Arbetena med rampen har påbörjats.

IMG 20210905 163743

x g9leeA 1gDYsOSP8

IMG 20210905 163456

IMG 20210905 163700

Bygget av ramp

Grävare

Nu drar vi igång arbetet med rampen! 

I början av september drar vi igång arbetet med rampen. Ambitionen är att den ska bli färdig inom en månad så att vi kan ha upptagning helgen 9-10 oktober. Vi får dock vara ödmjuka inför att arbetet sker med ideella krafter och att komplikationer kan tillkomma under arbetets gång. Det kan därför bli aktuellt att skjuta fram upptagningen. Mer information kring detta kommer i så fall.  

Först kommer en grävmaskin och därefter en mobilkran som ska lyfta plattorna på plats. För att minimera grumling kommer en slitsskärm placeras i vattnet från Y-bommen vid mastkranen till flytbryggan. Det betyder att mastkranen inte kommer att kunna användas så länge arbetena pågår. Segeljollarna behöver flyttas och tänk på att inte parkera i närheten av arbetsområdet. Plats behövs för schaktmassor och arbetsmaskiner.  

Som ni har sett på Boappa finns möjlighet att utföra arbetsplikt inom ramen för projektet. Hör av er till hamnfogdarna för mer information.  

Sjösättning

På lördag kl 07:00 är det dags att lyfta i våra båtar i sjön igen. Sjösättningslistan finns under dokument på Boappa. Det framgår i listan vilka som måste vara där 07:00 och vilka som kan komma 09:00. Viktigt att vi kommer i tid, har förberett våra båtar med tampar och provstartat motorerna. Innan du går i sjön ska Jon fått se ditt försäkringsbevis. Antingen ta med till sjösättningen eller helst maila till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.. Klubben kommer bjuda på lättare förtäring men det är fortfarande Corona restriktioner som gäller. Tänk på att hålla avstånd och inte trängas ! Tillsammans gör vi detta till en trevlig och säker sjösättning.

DSC 3183c1

Vinterhamn

För första gången på många år har vi fått is i hamnen. I helgen utfördes arbeten för att hålla isfritt runt fasta bryggan. Just nu känns sommaren avlägsen.

VH1VH2VH4VH5VH3

Information

Hoppas ni alla har haft en fin jul- nyårs- och trettonhelg!

 

Klubben väntar fortfarande på nödvändiga tillstånd för att kunna börja med rampen. Rampen är ett prioriterat projekt för att få ned krankostnaderna ytterligare. Det är svårt att bedöma hur mycket den kommer att kosta och styrelsen har därför valt att inte köra andra kostnadsdrivande projekt (såsom ny klubbstuga) parallellt.

Pågående pandemi medför att vi inte kommer att kunna hålla årsmötet i februari på vanligt sätt. Istället kommer årsmötet hållas via Teams. Om ni har bytt mailadress uppmanas ni maila den till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. så kallelsen till årsmötet blir rätt. Närmare information om årsmötet kommer.

Vinterhamn

// Styrelsen

Fakta - Hamnen

Hamnen ligger på den västra sidan av Skansholmen. Vi har plats för ca 55 båtar, både vid brygga och på land, under vintern. På klubben finns ingen fast kran utan vi sjösätter med mobilkran på fasta datum både vår och höst. Inga båtar får ligga i vår hamn efter upptagningen enligt gällande avtal med markägaren. Vad det gäller upptagning har vi en maxgräns på 12 ton.

 

Hamnfogde: Jonny Särås

Vice Hamfogde: Claes Hallkvist

Arbeten Hamnen

Arbetsuppgifter Hamnen

Det finns alltid arbetsuppgifter att göra. Vill du göra rätt för dig och arbeta av din arbetsplikt ? Kontakta hamnfogdarna !

Kontakta Jonny 076-1090303 eller Claes 070-615 03 98