Jolleseglare / Seglarskola

segelskola14

Om du är intresserad av att lära dig segla, eller redan är jolleseglare och vill lära dig mer, är du varmt välkommen till OBK Jolleseglare. Vi utgår ifrån individens nivå och det finns inga krav på tidigare erfarenhet annat än att du ska var simkunnig. Du behöver heller inte ha egen jolle. Vi seglar med Optimistjolle, Laser och Triss. Vi tränar seriöst men inte på elitnivå. Vi vill skapa möjlighet för dig som är intresserad och nyfiken på segling men som inte tidigare kommit till skott.

Kontaktuppgifter

Facebook:  https://www.facebook.com/ObkJolleseglare/

Tobias Gustafsson - seglarskola / tränare

Håkan Ros - material ansvarig

Kristina Wicknertz - administration

Vind i seglen

Vind i seglen när årets seglarskola gick i hamn

4.1.jpg

Bild: Irma Elmblad, 14, seglar laser.

En kastvind sveper in över fjärden och tvingar besättningen på en av trissjollarna att parera. Alicia Turner Nabb, 10, från Järna duckar vant när bommen svänger runt och båten rundar den gula bojen som markerar banan. Ändå är det mindre än ett dygn sedan hon stiftade bekantskap med båtlivet och segling för första gången.

Familjen bor i Järna och har ingen koppling till båtliv eller segling alls. Mamma Cornelia Turner berättar att hon själv dock testade segling när hon var ung.

– Jag minns det som väldigt roligt, säger hon.

Efter mindre än ett dygn på årets seglarskola kan Alicia inte annat än stämma in.

– Det är jättekul, men ibland svårt, säger hon och fortsätter:
– Igår (fredag) var det jättelite vind, det vara bara de två sista minuterna som det blåste mycket.

10.1

Alicia Turner Nabb, 10, seglar triss under lördagen.

Under lördagens segling, som bjuder på bitvis friska vindar, får Alicia sällskap av Lamulie Drexel, 12, och Elise Shahnabazi, 12 – båda deltar för tredje året i rad. Totalt 17 deltagare är med i årets upplaga av seglarskolan, som får räknas som en årlig tradition vid klubben. Laser, triss och optimistjollar kryssar mellan utlagda bojar, under övervakning av Simon Evertsson och Tobias Gustafsson. Tillsammans med frivilliga håller de i seglarskolan.

– Vi har haft lite strul med ribb-båten och omväxlande väder, men alla är jätteduktiga och vi har bra assistans så det går väldigt bra, säger Tobias Gustafsson.

De som deltar är på olika nivåer, från de mer rutinerade till de som aldrig testat segling innan.

– Vi brukar säga att man bör vara nio år, kunna simma två hundra meter och inte vara rädd för att bada, säger Tobias Gustafsson.

1.1

Tobias Gustafsson hjälper till att rigga en av båtarna som snart ska ut.

7.1
Lamulie Drexel, Elise Shahnabazi och Alicia Turner Nabb i en av klubbens trissjollar.

Efter dagens första segling har ett fruset och hungrigt gäng letat sig tillbaka in i hamnen. Högsommarvärmen lyser med sin frånvaro. Alicia häller upp Oboy i en mugg. Efter en lunchpaus är det dags att ge sig ut igen.

– Det är väldigt kul, säger hon.

Seglarskolan avslutades på söndagen, då med bättre väder och en tur till badstranden i viken intill.

9.111.1.jpg

Wilma Tengstedt, 14 och Elise Österlind, 15, seglar laser.

Irma Elmblad seglar laser.

Säsongen 2021

Jolle-fixardag 16 maj. kl.10 - ca 15

(Material ansvariga: Håkan Ros, David Schultz, Martin Fromell). Iordningställande husvagn, flytbrygga, jollar, övrigt såsom flytvästar/våtdräkter/segel

Tränings seglingar Start maj efter jollefix. (Tobias och Simon)

Söndag kl.11.00 jolle segling med stöd av föräldrar

Onsdag kl. 18.00 seniora seglare

Pris: 600 kr/säsong + medlemsavgift eller 100 kr/gångbetalas via faktura som skickas ut av OBKs kassör i slutet av säsongen.

Intresserade att segla vid resp träningstillfälle skickar meddelande viasms-gruppen “OBK Jolle - Senior Seglare”. För att vara med på tränings seglingarna ska man kunna hantera båten väl genom att kunna segla in och ut själv. Genomgång är vid kl.11 på söndagar samt kl.18 på onsdagar. Direkt efter genomgången är det okej att segla ut. Träningen på vattnet startar ca 30 min efter genomgången. Vill du rigga efter genomgång behöver du kunna klara dig utan hjälp.

Seglarläger v.26, 2-4 juli, Fre kl.17-20, Lör och Sön kl.10-18

(Huvudansvariga:Tobias och Simon, Mat/ planering+inköp+tillagning: Fredrik Höök)

Förmöte planeras ett par veckor innan lägret för ledare, mat ansvariga Syfte: Fortsättningsläger för att kunna tränings segla på egen hand. Antal nybörjare, beroende på antal ledare (max 20 deltagare)

Pris: 900kr + medlemsavgift 300kr ungdom

Formulär för att anmäla sig till seglarskolan (först till kvarn, sista anmälan 31 maj)

Trissträff i Skanssundet 8 aug. (Simon)

Miniläger x2, (ingår om man gått seglarlägret) sön heldag (Simon/Tobias).

Chokladrace samt grillning söndag 29 aug kl.11 (ansvarig utses under säsongen)

Vinterförvaring och städdag 26 sept kl.11. (ev. tidigare beroende av grävning ramp) (Håkan Ros, David Schultz, Martin Fromell)

Övriga event

Trissträff i Mariefred 23 maj

Triss jollens dag 14 juni

Triss jolle SM 2021. Möjlighet att åka och tävla med klubbens båtar.

Tävlingar utanför OBK, info sätts upp husvagn om aktuellt

Prova-på jollesegling vuxna//föräldrar/ finns möjlighet vid intresse.

Instruktion nya ledare träningsseglingar

-Kunskap riggning båtar

-Support vid iläggning-upptag båtar

-Följebåt (lägga bana + starter)