Reportage

Reportage

Seglarläger 2010

Här kommer en tillbakablick från OBK Jolleseglare och seglarskolan/lägret vecka 26.
uppstllning04webb

Två härliga gäng hade vi. I förmiddagsgruppen ingick Viktor, Alma, Elina, Simon och Dag.

grupp202webb

Eftermiddagsgänget bestod av Jennie, Veronica, Linda, Jonathan och Theodor.
Vi började alltid dagen med upprop. Sedan var det dags för teorilektion med Lennart.
Trots värmen blev det ofta ca en timme teori. Vi pratade vindriktining, centerbord och rodrets betydelse, skillnaden mellan läns, kryss och varför man får bommen i huvudet när man försöker segla rakt mot vinden. teori11

Vi kallde den sektorn för ”tårtbiten” i en cirkel som Lennart använde när han beskrev hur båten seglas i olika vindriktingar. Vi pratade om sjöbris och hur den uppstår och om hur vindbyar fungerar. Hur man upptäcker dem på vattnet.
land6_copy

Sedan riggade vi optimisterna. Det gick fortare och fortare för varje dag. När värmen var som värst hade vi bråttom ut.
Först och främst gällde det att ta sig ut ur hamnen till banan där vi skulle segla. Lennart och Ylva-Li i varsin följebåt och ibland några optimister på släp. Men för det mesta seglade alla ut jollarna själva. Vilket inte alltid var helt lätt, särskilt inte med kryss mellan y-bommarna med de stora båtarna.
segling03webb

Lennart lade alltid någon form av bana med bojar och vi hade gått igenom hur vi skulle segla runt bojarna och från vilket håll vi skulle runda. Till en början blev det en halvvindsbana som vi seglade i runt i åtta med rundning mot vinden för att undvika jippar.
segling15

Så småningom lade Lennart till en kryssboj där även läns med jipp ingick. Vissa dagar blåste det ganska bra. Modiga seglare kämpade på. Och bara ett par kappsejsningar på hela veckan, förutom Theo och Jonathan som ville testa att  kappsejsa med flit. Det var nästan lika svårt att välta omkull optimisten som det sedan var att ösa den och kunna segla igen.
Ibland belv det tajt. Särskilt när vi seglade innanför fyra bojar som inte låg allt för långt ifrån varandra.

segling14

När vi sedan släppte en badboll att jaga och försöka fånga innanför  ” fyrkanten” – ja, då kunde det bli rikitgt tajt och inte helt klart vem som skulle väja för vem. Först på bollen blev viktigast.
Efter segling blev det nästan alltid bad. Med eller utan våtdräkt. Lennart fick finna sig i att bli islängd nästan dagligen. I alla  fall när Dag fick bestämma.
Sedan var det gott med en macka och lite ”after sail” som Ylva-Li förberett i husvagnen.
land2

Ibland hann vi med att prova segla radiostyrda segelbåtar.
diplomwebb

Lägret slutade med diplomutdelning och alla hade med råge uppnått målet att själva kunna segla från en punkt till annan.
Grupp två hann också med att få segla på stora fjärden tillsammans med Lennart i en Laser och sedan välta Lasern och bada runt skrovet inne i viken. Tyvärr har vi inte bilder på allt roligt under veckan. Men lite fastnade  på bild i alla fall.

Signerat: Lennart Gustafsson och Ylva-Li Gustafsson