Reportage

Reportage

OBK testar Utö, Finska Utö

I OBK's artikelserie om coola fyrar är turen nu kommen till Utö som skiljer sej rätt mycket från vår svenka namne. Finska Utö ligger verkligen långt ute. I vattnen runt om har många fartyg förlist, bland de mer kända är Victory Park och Estonia. Utö saknar helt och hållet träd. Vegetationen är begränsad till buskar och gräs. Precis som vi i Skansundet har man på Utö rikligt med huggorm. En riktig utöbo går omkring i gummistövlar.

Fyren på Utö påminner en hel del om vårt Landsort. Bägge fyrarna är målade i rött och vitt, signalen för lots. Båda har dessutom ett helt underbart ljus. Inga lysdioder utan riktiga gammeldags linser. Utös lins är från 1906 och ljusstrålen som sveper längs horizonten är omkring 3 meter i diameter. Så ska det vara. Förr kunde man sin sak. Tänk er en fyrmekanism som varit i drift i 104 år!

Ut_WEB_1

Våningen under lanterninen och linsen ligger kyrkan. Alldeles under den livräddande och vägledande ljuskäglan högt uppe i fyren. Det är häftigt. Kan knappt tänka mej en bättre plats för en kyrka. Så stor är den ju inte men rätt många vigslar blir det varje år.

Som mest har man hafta några hundra bofasta. Numera är det färre men alla är välkomna som hyresgäster och gamla militära lägenheter finns det gott om.

Bra bryggplatser finns det  gott om och väl skyddad från väder och vind ligger man säkert sida vid sida med lotsbåtarna på "bron" som byggdes av ryssarna. Utö är idag en blandning av riktigt finskt och härligt finlandsvenskat.

Ut_WEB_2

Utö är en verkligen en höjdare men det är en bit att åka. Har man vägarna förbi ska man absolut stannna till. /Ruda