Kappsegling

10_3307828_n

Välkommen till vår kappseglingssektion.

Från 2010 är OBK åter anslutna till Svenska Seglarförbundet SSF. Det innebär att vi kan ställa upp i lokala och nationella tävlingar för OBK som inte var möjligt tidigare. En utmaning som vi hoppas flera kommer anta. Bland de som satsar hårdast är Tobias Gustavsson och Max Freiman som tävlar i RS500-klassen. Lycka till även i år grabbar.

På OBK har vi börjat utöka våra egna seglingsaktiviteter med ett antal kappseglingar under försommaren och sommaren. Det avslutande evenemanget är vårt klubbmästerskap Kräftköret under augusti månad som arrangeras på vår klubbholme Björnö. Vi arbetar mot att kunna erbjuda trevliga kappseglingsarrangemang och håll ögonen öppna för kommande regattor.

team Draken web liten

Team Dynamic Sailing 2:a i Hyundai Cup

Årets Hyundai Cup som utvecklast till en av de stora regattorna på ostkusten lockade i år 160 startande båtar. Omvänd startordning dvs först hem vinner tilämpas som startprocedur men tiderna räknas om för hand efteråt så det blir exakt. Lite likt vårt KM med andra ord. Första pris är en splitt ny Hundai så spänningen är hög vem det är som först sätter handen i bryggan efter seglad bana.

Årets bana var 28 nm och vindarna skapligt bra 3-7 m/s mestadels. Genom högt SRS tal fick teamet  Dynamic Sailing, på båten STYV, en Aspect 40, med Calle som skepare, seglande för OBK en sen start. För att vinna bilen skulle i princip 140 båtar seglas om. Riktigt så vart det inte men ändå riktigt nära. Teamet låg i omkörningsfilen hela resan. Som mest fick man upp skeppet i 14 knop (!) med perfekt slörvinkel och gennackern i bästa position. Förbluffande fort eftersom vinden ändå inte var över 7 m/s.

Kalle_Hundaycup

Calle missade bilen med en hårsmån men är lika glad för det.

In mot mål återstod bara 3 båtar att segla förbi. En av dem kom till slut också före i totalresultatet. Pacman, årets komet inom SRS segling, vann.

Stort grattis och härligt att det riktigt lossnade i denna prestigefullla tävling!

STYV

STYV, Aspect 40

Kappsegling fakta

I OBK finns några olika kappseglingar som vi arrangerar varje år.

OBK Cup är en lys tävling som körs på utlysta onsdagskvällar under året och som riktar sig till klubbens egna medlemmar.

Kräftköret är en kappsegling som alltid går 2:a veckan i augusti med start och mål på Björnö. Denna tävling är en öppen tävling med tävlande från andra klubbar.

Lystabell

srs.jpg